Leki i suplementy dla diabetyków
Odmiany leków i suplementów dla diabetyków
Suplementy diety dla osób z cukrzycą mogą mieć różny wpływ na organizm:
- Terapeutyczny - stosowanie różnych składników, które przyczyniają się do normalizacji poziomu glukozy
- Profilaktyczny - zapobiegające występowaniu powikłań związanych z chorobami endokrynologicznymi
- Kompleksowy - maksymalny wpływ na organizm człowieka, które pozwalają na poprawę funkcjonowania różnych narządów i układów na tle przebiegu choroby
- Wzmacniający - witaminy i minerały, które wzmacniają organizm, zwiększają odporność i wytrzymałość, pozytywnie wpływają na układ odpornościowy
- Wspierający - stosowanie leków mających na celu utrzymanie pozytywnych wyników uzyskanych w procesie leczenia cukrzycy
- Regeneracyjny - zwiększenie zdolności organizmu do przezwyciężenia niekorzystnych czynników, poprzez ustalenie właściwego działania odpowiednich mechanizmów.
Preparaty dla diabetyków pomagają ogólnie poprawić zdrowie, poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, przewodu pokarmowego, nerek i wątroby. Normalizują dopuszczalne poziomy cukru we krwi, pomagają wyeliminować niedobór witamin i minerałów, których potrzebują diabetycy.
Przyczyny zachorowania na cukrzycę
Czynniki wpływające na rozwój cukrzycy
Jednym z najważniejszych czynników wpływających na rozwój cukrzycy jest czynnik dziedziczności. Osoby otyłe są zagrożone, ponieważ cukrzyca u tych osób występuje dwa razy częściej. Choroby trzustki, zaburzenia endokrynologiczne, patologie genetyczne mogą powodować cukrzycę. W zależności od przyczyn wzrostu stężenia glukozy we krwi, cukrzyca dzieli się na dwie główne grupy: cukrzycę typu 1 i cukrzycę typu 2.
Cukrzyca typu 1 jest insulinozależna. Jest to związane z uszkodzeniem trzustki, bezwzględną niewydolnością własnej insuliny i wymaga wprowadzenia insuliny do krwi. Cukrzyca typu 1 występuje zwykle w młodym wieku: ludzie w wieku poniżej 30 lat cierpią na tę formę cukrzycy.
Cukrzyca typu 2 - niezależna od insuliny, występuje z powodu względnej niewydolności insuliny. We wczesnych stadiach choroby zazwyczaj nie jest wymagane jej podawanie. Cukrzyca typu 2 jest chorobą w wieku dojrzałym, w większości cierpią na nią osoby starsze. Jeżeli takie osoby przejdą na dietę i prowadzącą aktywny tryb życia, ich poziom cukru będzie normalny, a powikłań można bezpiecznie uniknąć.
Leczenie cukrzycy
Leczenie tego typu cukrzycy może być ograniczone tylko do przyjmowania ziołowych tabletek, jednak u niektórych pacjentów z czasem istnieje potrzeba dodatkowego podawania insuliny. Nie jest to łagodna postać cukrzycy, jak wcześniej sądzono, ponieważ cukrzyca typu 2 jest jednym z głównych czynników ryzyka choroby niedokrwiennej serca.
Objawy cukrzycy
Na początku choroby człowiek ma takie objawy jak:
- Ciągła suchość w jamie ustnej;
- Zwiększone pragnienie;
- Suchości i swędzenie skóry;
- Częste oddawanie moczu;
Charakteryzuje się również gwałtownym wzrostem masy ciała, zachowując ten sam tryb odżywiania. Ponadto u diabetyków występuje:
- Osłabienie mięśni
- Zwiększona potliwość
- Złe samopoczucie
- Słabe gojenie się ran.
W przypadku rozwoju powikłań cukrzycy chory może odczuwać:
- Silne bóle głowy
- Znaczną utratę wzroku
- Ból w okolicy serca
- Pojawienie się ran, które nie goją się przez długi czas
- Obrzęk twarzy i nóg
- Zaburzenia neurologiczne.
Ponadto chory ma ciągły zapach acetonu z jamy ustnej, odczuwa drętwienie kończyn i zaburzenie funkcji motorycznych.
Rozpoznanie cukrzycy
Do diagnozy cukrzycy lekarz używa szeregu testów laboratoryjnych i innych metod. Osoba z podejrzeniem o cukrzycę musi wykonać ogólne i biochemiczne badanie krwi, analizę moczu, wykonać profil glikemiczny, test tolerancji glukozy. Lekarz może zalecić również wykonanie USG serca i nerek, przeprowadzenie badania dna oka, elektrokardiogramu i ultrasonografii naczyń kończyn dolnych.
Leczenie cukrzycy
Cukrzyca jest niebezpieczną chorobą i wymaga uważnego monitorowania dynamiki jej rozwoju. W przypadku złożonego leczenia chory powinien skonsultować się z endokrynologiem w celu ustalenia taktyki leczenia i wyboru leków. W aptece online można zamówić wiele suplementów diety opartych na składnikach naturalnych które wspierają organizm w walce z cukrzycą, Zapobieganie cukrzycy - W celu zapobiegania zaleca się bezwzględne przestrzeganie bilansu wodnego, unikanie odwodnienia organizmu, należy przestrzegać zasad prawidłowego odżywiania, unikać przyrostu masy ciała, uprawiać sport, mieć wystarczająco dużo czasu na odpoczynek i sen.
Leki i suplementy dla diabetyków
Diabetycy potrzebujący specjalnej diety, ale często spożywają niedostateczne ilości niektórych witamin i minerałów. W aptece internetowej można zamówić kompleksy witaminowe zawierające wszystkie potrzebne dla diabetyków składniki. Ponadto wymienione niżej witaminy i mikroelementy wchodzą w skład wielu leków i suplementów dla diabetyków. Witaminy B1, B2, B6, B12, nikotynamid i biotyna, wraz z witaminą C i magnezem przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu i wytwarzania energii, jak również do normalnej aktywności układu nerwowego. Cynk przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu węglowodanów i chromu w celu utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi. Te dwa białka wraz z biotyną wspierają metabolizm makroelementów.
Witaminy przy cukrzycy
Witaminy B6 i B12 oraz kwas foliowy, które są niezbędne dla dobrego stanu naczyń krwionośnych, przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu homocysteiny. Witamina B6 bierze udział w metabolizmie białek i glikogenu w organizmie, a prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego jest wspomagane przez witaminę B6, B12, kwas foliowy i witaminę C, a także selen i cynk. Z kolei witaminy B2, C i E, zaangażowane w ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Witamina B1 przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania serca, witaminy B2 i cynk do utrzymania dobrego wzroku. Utrzymywanie skóry i błon śluzowych oraz dobre zdrowie są niezbędne dla diabetyków i są wspierane przez witaminę B2, nikotynamid i biotynę. Wsparcie zmniejsza zmęczenie i osłabienie dzięki witaminom B2, B6, B12, wapnia, kwasowi foliowemu, witaminą C i magnezem. Kwas nikotynowy (PP) - ten dodatek bierze udział w procesach metabolicznych, pomaga przyspieszyć przetwarzanie tłuszczu i cukru. Jest to najskuteczniejsze narzędzie w walce ze złym cholesterolem; Witaminy są często przepisywane pacjentom z cukrzycą typu 1 i 2. Głównie z powodu zwiększonego oddawania moczu spowodowanego przewlekłym wysokim poziomem cukru we krwi. Wskazuje to, że zbyt dużo witamin i minerałów jest wydalanych z moczem z organizmu, a zatem ich niedobór musi zostać uzupełniony. Witamina E ma również wyraźną aktywność przeciwutleniającą, zapewniającą ochronę błon komórkowych i zapobiega rozwojowi powikłań cukrzycy. U pacjentów z cukrzycą typu 2 witamina E przyczynia się do obniżenia poziomu glukozy, cholesterolu we krwi, a także spowalnia rozwój choroby niedokrwiennej serca. Chorzy z cukrzycą mają zwiększone zapotrzebowanie na witaminę E, która poprawia aktywność insuliny i zmniejsza tolerancję glukozy. Udowodniono, że witamina E zapobiega rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego, nerek, oczu, które komplikują przebieg cukrzycy.
Mikroelementy dla wzmocnienia zdrowia diabetyków
Cynk jest częścią wielu enzymów i dlatego bierze udział w prawie wszystkich typach metabolizmu. Pierwiastek śladowy ma aktywność przeciwutleniającą, jest niezbędny do normalnego funkcjonowania układu odpornościowego, procesów regeneracji i gojenia się ran, spowalnia proces starzenia. Obecność cynku w cząsteczce insuliny sprawia, że jest to szczególnie ważne dla pacjentów z cukrzycą.
Chrom to jeden z najważniejszych pierwiastków śladowych u osób z cukrzycą typu 2. Oprócz tego, że aktywuje enzymy niezbędne do metabolizmu węglowodanów, bierze udział w syntezie kwasów tłuszczowych, cholesterolu i białek, jego najważniejszą rolą biologiczną jest regulacja metabolizmu węglowodanów i poziomów glukozy we krwi. Ograniczając apetyt na słodycze, chrom ułatwia spełnienie wymagań dietetycznych. Chrom może wzmagać działanie insuliny we wszystkich procesach metabolicznych regulowanych przez ten hormon. Niedobór chromu zaostrza oporność na insulinę, podczas gdy jego stosowanie uzupełniające obniża poziom glukozy we krwi.
Selen to silny przeciwutleniacz, chroni komórki przed niszczącym działaniem wolnych rodników, wspiera pracę układu odpornościowego i jest niezbędnym składnikiem ochrony immunologicznej, wspomaga tworzenie przeciwciał, zapobiega rozwojowi niektórych chorób nowotworowych. Uważa się, że mechanizm wpływu selenu na funkcję wydzielniczą insuliny polega ochronie tkanki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.
Magnez, będący uniwersalnym regulatorem procesów metabolicznych w organizmie wpływa na śródbłonek naczyniowy, regulując wytwarzanie tlenku azotu i uczestnicząc w zarządzaniu agregacją płytek, odgrywa rolę w procesach immunologicznych, produkcji estrogenu, a także w pracy jelit, pęcherzyka żółciowego, gruczołu krokowego. Niedobór magnezu jest związany z upośledzoną tolerancją glukozy, a preparaty magnezu mogą poprawiać wykorzystanie glukozy zależne od insuliny, zmniejszając tym samym oporność na insulinę i ryzyko sercowo-naczyniowe. Magnez pomaga uspokoić nerwy, normalizuje ciśnienie krwi, zwiększa wrażliwość tkanek na działanie insuliny.
Kwas alfa-liponowy
Kwas alfa liponowy jest produktem całkowicie naturalnym, jest to substancja o charakterze witaminopodobnym, czyli substancja, która musi koniecznie być częścią diety, aby utrzymać procesy życiowe w organizmie. Jest to silny przeciwutleniacz, który poprzez kontrolę glikemii wpływa na poziom insuliny. Ponadto służy, jako związek chemiczny niezbędny do aktywności enzymów metabolizmu energetycznego.
Kwas alfa-liponowy jest: silnym przeciwutleniaczem, bierze udział w procesie przekształcania cukru w energię, pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Kwas alfa-liponowy zakłóca proces oksydacyjny układu krążenia i układu nerwowego u osób z cukrzycą, odgrywa ważną rolę w oczyszczaniu wątroby i całego organizmu z toksycznych substancji i metali ciężkich. Spowalnia proces starzenia. Kwas alfa liponowy jest składnikiem wielu leków dla diabetyków.
Roślinne składniki zawarte w lekach i suplementach diety dla diabetyków
Morwa biała - Liście białej morwy stosuje się w leczeniu cukrzycy, aby obniżyć poziom cukru we krwi. Liście białej morwy są stosowane w leczeniu cukrzycy typu 2, jednak są również użyteczne w cukrzycy typu 1, ponieważ, gdy są stosowane regularnie, zmniejszają zapotrzebowanie na insulinę. Tradycyjna medycyna wykorzystuje nie tylko liście, ale również jagody, korę i korzenie drzewa morwy do leczenia różnych chorób. Morwa biała jest od dawna stosowana w medycynie tradycyjnej, aby kontrolować poziom insuliny u osób z cukrzycą, obniżać wysokie ciśnienie krwi, hiperglikemię, choroby serca, wysoki poziom cholesterolu, wzbogacać krew, leczyć anemię i zwalczać zmęczenie. Roślina ma doskonałe właściwości do oczyszczania organizmu z wolnych rodników i hamuje starzenie się organizmu i oraz ogranicza rozwój artretyzmu i artrozy. Ma silne właściwości przeciwwirusowe i przeciwdrobnoustrojowe, pomagając organizmowi zwalczać infekcje i przyczyniać się do poprawy ogólnego stanu zdrowia. Ostatnie badania pokazały, że morwa biała zawiera pewne substancje chemiczne, które dają taki sam efekt jak niektóre leki stosowane w leczeniu cukrzycy typu 2. Spowalnia rozkład cukrów w jelitach, dzięki czemu wolniej wchodzą do krwi. Pomaga to organizmowi utrzymać dopuszczalny poziom cukru we krwi.
Tran przy cukrzycy
Diabetycy często cierpią na różne choroby, ze względu na niedomagania wszystkich układów organizmu, ponieważ trzustka nie może w pełni wytworzyć hormonu insuliny lub nie jest rozpoznawana przez organizm. Doskonałym wsparciem dla organizmu diabetyków jest tran pochodzący z oleju z ryb. Wiele badań potwierdza jego skuteczność w cukrzycy, odnotowując wzrost odporności, obniżenie poziomu cukru we krwi i poprawę ogólnego stanu organizmu. Olej rybny zawarty w tranie jest w rzeczywistości unikalnym lekiem, jego indeks glikemiczny wynosi zero. Ten lek opiera się tylko na naturalnym składniku. Składa się z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak: Omega – 3 i Omega - 6. To właśnie te składniki usuwają zły cholesterol z krwi, z którym borykają się chorzy na cukrzycę typu 2 i 1.
Ekstrakt z berberysu (Berberis aristata)
Owoce berberysu stosuje się w szczególności do leczenia cukrzycy. Ze względu na składniki zawarte w kwiatach i owocach możliwe jest zmniejszenie pragnienia, które nawiedza cukrzyków. Witaminy C, E regulują procesy metaboliczne w tkankach i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Berberys ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, hemostatyczne, ściągające, moczopędne, żółciopędne i uspokajające. W cukrzycy berberys stosuje się w leczeniu zapalenia dziąseł, chorób przyzębia, normalizacji procesów metabolicznych, obniżania poziomu cukru, zmniejszania uczucia pragnienia i suchości w jamie ustnej.
Wyciąg z liści karczocha
Ekstrakt z karczocha jest zalecany dla osób z cukrzycą, jako środek normalizacji procesów metabolicznych w wątrobie, przywracania funkcji wątroby upośledzonych przez cukrzycę. A także polepszania metabolizmu węglowodanów, stabilizowania metabolizmu tłuszczów i białek. Ekstrakt z karczocha wzmaga funkcję detoksykacji wątroby, poprawia usuwanie toksyn z organizmu, zwiększa syntezę kwasów żółciowych. Ponadto, obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega odkładaniu się tłuszczu w komórkach wątroby, wspomaga usuwanie kwasu moczowego z organizmu, zapobiegając zaburzeniom procesów metabolicznych w tkance łącznej. Karczoch ma normalizujący wpływ na przewód pokarmowy, stymulując proces trawienia i eliminacji niepotrzebnych substancji. Część ekstraktu z karczocha, bioflawonoida, tsinarina, jest silnym przeciwutleniaczem. Wiąże się z wolnymi rodnikami, które, uczestnicząc w utlenianiu lipidów, zakłócają żywotną aktywność komórek w wyniku uszkodzenia błon komórkowych, głównie w wątrobie i sercu.
Wyciąg z ostropestu plamistego
Wyciąg z ostropestu plamistego może poprawić czynność wątroby we wczesnych stadiach cukrzycy. Organizm ma naturalną wrażliwość na insulinę. Tak, więc, podczas snu, organizm wytwarza leukogen, substancję ochronną, która zamieniając się w glukozę, zaczyna zwalczać chorobę. W celu zwiększenia efektu należy zażywać suplementy diety z ostropestem, co najmniej 3 razy dziennie. Ostropest nie może całkowicie wyleczyć cukrzycy, ale pomaga organizmowi w walce z chorobą. Silymaryna zawarta w tej roślinie ma silne właściwości przeciwutleniające, które odgrywają ważną rolę w zmniejszaniu uszkodzeń oksydacyjnych w organizmie. Badacze zaczęli zauważać związek między stresem oksydacyjnym a cukrzycą. W szczególności, niektórzy uważają, że stres oksydacyjny może uszkodzić trzustkę, powodując lub zaostrzając cukrzycę. Dlatego badane są przeciwutleniające składniki odżywcze, takie jak sylimaryna, w celu uzupełnienia istniejących metod leczenia cukrzycy. Roślina jest częstym składnikiem leków dla diabetyków które można nabyć bez recepty w aptece.
Olej z ogórecznika lekarskiego
Ogórecznik to doskonałe źródło kwasów Omega-6. Substancje śluzowe w kompozycji ogórecznika działają na otoczki błony śluzowej żołądka i jelit. Ze względu na wyjątkowy skład chemiczny ogórecznik ma łagodne działanie przeczyszczające, uspokajające, przeciwzapalne, napotne i moczopędne. Garbniki w ogóreczniku przyczyniają się do normalizacji trawienia, zwiększają efektywność organizmu. Saponiny regulują równowagę wodno-solną w organizmie, mają działanie uspokajające, moczopędne i wykrztuśne. Naukowcy udowodnili, że olej z ogórecznika nie ma przeciwwskazań dla diabetyków. Pacjenci z neuropatią cukrzycową regularnie przyjmujący olej ogórecznika, obserwowali zmniejszenie objawów bólu, obrzęków i złagodzenia stanu zapalnego. Również w trakcie badań klinicznych udowodniono, że olej roślinny poprawia funkcjonowanie mięśnia sercowego, normalizuje wysokie ciśnienie krwi i ma korzystny wpływ na ściany naczyń krwionośnych.
Ekstrakt z liści gurmaru
Ekstraktów z liści gurmaru to aktywny składnik wielu suplementów diety. W tradycyjnej medycynie ekstrakt ten był używany, jako środek przeciwcukrzycowy, a także, jako środek do normalizowania metabolizmu w organizmie. Udowodniono, że roślina jest w stanie obniżyć poziom glukozy. Poprawia pobieranie glukozy przez komórki, liście gurmaru w ten sposób zapobiegają otłuszczeniu wątroby. Wyciąg z gurmaru ma korzystny wpływ na komórki trzustki, pomaga przywrócić jej pracę, zwiększa syntezę insuliny.
Artykuł ma charakter informacyjny. Pamiętaj, aby diagnozę i leczenie tego problemu zdrowotnego skonsultować z lekarzem.
Źródła:
http://www.medonet.pl/magazyny/wszystko-o-cukrzycy,cukrzyca---przyczyny--objawy-i-leczenie-cukrzycy-typu-1-i-2,artykul,1580080.html
https://www.medme.pl/choroby/cukrzyca,110.html
https://apteline.pl/cukrzyca/suplementy-i-witaminy-dla-diabetyka/suplementy-dla-diabetyka
https://www.doz.pl/apteka/p128505-Tokovit_E_200_natural_kapsulki_elastyczne_60_szt.
https://kobieta.wp.pl/morwa-biala-walczy-z-cukrzyca-zapobiega-otylosci-5983147470148737g
https://kopalniawiedzy.pl/ostropest-plamisty-cukrzyca-typu-2-sylimaryna-ziololecznictwo,1023