< powrót do listy artykułów
Witaminy i minerały - jaki mają wpływ?
Prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka zależy od bardzo wielu czynników, a jednym z kluczowych jest prawidłowa dieta, dobrze zbilansowana i dostosowana do indywidualnych potrzeb. W skład pokarmów, które codziennie spożywamy wchodzą makro- i mikroskładniki. Makroskładnikami nazywamy dobrze wszystkim znane białka, tłuszcze oraz węglowodany. Ich prawidłowe zbilansowanie pomoże nam w utrzymaniu prawidłowej masy ciała oraz doskonałej kondycji. Równie ważną częścią naszego jadłospisu są mikroelementy, na które składają się między innymi witaminy i minerały. Aby umożliwić naszym tkankom i organom sprawne i prawidłowe wykorzystanie substratów energetycznych i właściwe regulowanie licznych funkcji naszego ciała musimy spożywać odpowiednie ilość mikroelementów, ponieważ organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie syntezować.
Artykuł ma charakter informacyjny. Pamiętaj, aby diagnozę i leczenie tego problemu zdrowotnego skonsultować z lekarzem.
Źródła:
"Fizjologia człowieka w zarysie" W. Traczyk
"Podstawy fizjologii człowieka"H. Krauss
https://dieta.mp.pl/zasady/73819,skladniki-mineralne
https://dieta.mp.pl/zasady/63297,witamina-b12)
< powrót do listy artykułów
Witaminy - ja wpływają na nasz organizm?
Witaminy, zwane również aminami niezbędnymi do życia, są substancjami potrzebnymi w stosunkowo małych ilościach, ale zapominanie o nich może niestety skończyć się wieloma niebezpiecznymi problemami zdrowotnymi. Główny podział tej grupy substancji opiera się na kryterium rozpuszczalności w wodzie oraz tłuszczu. Witaminy A, D, E oraz K należą do łatwo rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest to istotna informacja, ponieważ chcąc przyswoić ich większa ilość, warto wkomponować w naszą dietę substancji lipidowe. Z kolei witaminy z grupy B i witamina C są substancjami rozpuszczalnymi w wodzie. Niedobory pokarmowe, zaburzenia wchłaniania, poważne choroby przewodu pokarmowego i ogólnoustrojowe oraz ubogie diety eliminacyjne mogą spowodować powstanie znacznych niedoborów jakościowych w naszym organizmie. Znając skutki braku konkretnej witaminy oraz jej najlepsze źródła jesteśmy w stanie unikną tego problemu. Witamina A w dużej ilości znajduje się we wszystkich produktach odzwierzęcych. Jest ona odpowiedzialna za bardzo liczne procesy metaboliczne, między innymi syntezę hormonów steroidowych. Jej niedobór objawia się licznymi problemami dermatologicznymi takimi jak: nieprzyjemne wysypki, sucha skóra, czy kruche i łatwo łamiące się włosy. Ponadto powoduje osłabienie organizmu, poczucie zmęczenia oraz zwiększa wrażliwość na groźne infekcje. Witamina D jest substancją syntezowaną w naszej skórze dzięki pomocy promieni słonecznych, a tylko w niewielkiej ilości jest dostarczana z posiłkami. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie gospodarki wapniowo-fosforanowej i za regulację układu odpornościowego. Jej dodatkowa suplementacja jest szczególnie polecana osobom przebywającym przez większość dnia w pomieszczeniach, dzieciom, kobietom ciężarnym oraz karmiącym, pacjentom stosującym leki sterydowe oraz osobom z dużym ryzykiem zachorowania na osteoporozę. Witamina E wpływa na poprawne funkcjonowanie mięśni, układu nerwowego, krwinek czerwonych oraz zapewnia ładny wygląd skóry. Można ją znaleźć w olejach roślinnych, żółtkach jajek, nasionach zbóż oraz w szpinaku. Witamina K jest zdecydowanie najważniejszym regulatorem naszego układu krzepnięcia, ponieważ stymuluje wątrobową syntezę czynników krzepnięcia. Jej niedobór może wywołać nawet groźne dla życia krwawienia. Witaminę K możemy znaleźć w dużej ilości w warzywach zielonych, szczególnie w kabaczkach, kapuście, brukselce. Substancje wchodzące w witaminy grupy B są odpowiedzialne za prawie wszystkie procesy mające miejsce w naszym ciele. Najważniejsze z nich to witamina B1 i B12. Witamina B1, czyli tiamina reguluje działanie układu nerwowego oraz funkcje układu sercowo-naczyniowego, znajduje się w produktach odzwierzęcych, roślinach strączkowych i drożdżach. Witamina B12 jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania czerwonych krwi, ponieważ ma znaczenie przy syntezie hemoglobiny. Jej niedobór powoduje szeroką gamę objawów poczynając od niedokrwistości megaloblastycznej, a kończąc na licznych zaburzeniach układu nerwowego. Jest ona obecna w produktach pochodzenia zwierzęcego, szczególnie w wątróbce oraz mięsie. Witamina C jest absolutnie niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszej skóry i błon śluzowych, jej niedobór jest znany jako szkorbut. Jest to substancja mająca wpływ na właściwą syntezę kolagenu odpowiedniej jakości, dzięki czemu zapewnia doskonały stan stawów, więzadeł, czy kości. Znaleźć ją możemy w licznych owocach i warzywach, szczególnie papryce, kiszonej kapuście i jagodach.Minerały - Co wnoszą do naszego organizmu?
Minerały są jednym z głównych budulców wszystkich komórek naszego organizmu oraz intensywnie regulują wiele istotnych funkcji. Jednym z najważniejszych jest bezsprzecznie wapń, który stanowi podstawę struktury naszych kości, zębów i paznokci. Jego niedobór może objawić się osłabieniem mięśni, bólami kości oraz ubytkami szkliwa. Cennym źródłem wapnia jest nabiał, a szczególnie sery. Kolejnym istotnym elektrolitem jest potas. Jest to pierwiastek wpływający na prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, układu nerwowego, napięcie mięśni, transport substancji w organizmie. Jego niedobór jest stanem niezwykle groźnym dla życia, który może objawiać się miedzy innymi zaburzeniami pracy serca, które mogą być odczuwane jako nieprzyjemne kołatanie w klatce piersiowej, czy nierównomierne bicie serca. Ponadto, zbyt niski poziom potasu może wywoływać nieprzyjemne drżenia mięśni. Doskonałymi źródłami tego minerału są na przykład pomidory oraz banany. Wartym wspomnienia elektrolitem jest również sód. Jego stężenie we krwi bardzo często przekracza dopuszczalne normy, z niedoborem mamy do czynienia tylko w ciężkich stanach chorobowych przebiegających ze znacznym wyniszczeniem lub odwodnieniem. Jest on zawarty w soli kuchennej, co oznacza jego obecność we wszystkich wysoko przetworzonych produktach spożywczych. Przedawkowanie sodu objawia się niekorzystnymi zmianami w układzie sercowo-naczyniowym i może być czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia lub nasilającym obecne nadciśnienie tętnicze. Zaleca się znaczne ograniczenie tego pierwiastka w swojej diecie, ponieważ przekłada się to na zmniejszenie ryzyka incydentów sercowo-naczyniowych. Jeszcze innym, ale równie ważnym minerałem wchodzącym w skład prawidłowo zbilansowanej diety jest magnez. We współczesnym świecie, ze względu na niezwykle duże spożycie kawy i prowadzenie stresującego i aktywnego trybu życia, często spotykamy się z jego niedoborem. Stan ten objawia się przede wszystkim zmęczeniem oraz drżeniami mięśni. Dobrym sposobem na uzupełnienie jego braków jest dołączenie do swojego jadłospisu produktów takich jak gorzka czekolada, orzechy, czy banany oraz ograniczenie spożycia kawy. Suplementy Witaminy i minerały znajdziesz w naszej aptece internetowej.Artykuł ma charakter informacyjny. Pamiętaj, aby diagnozę i leczenie tego problemu zdrowotnego skonsultować z lekarzem.
Źródła:
"Fizjologia człowieka w zarysie" W. Traczyk
"Podstawy fizjologii człowieka"H. Krauss
https://dieta.mp.pl/zasady/73819,skladniki-mineralne
https://dieta.mp.pl/zasady/63297,witamina-b12)