MULTILAC 20 kapsułek
przywraca naturalną florę bakteryjną w okresie biegunek i antybiotykoterapii
wysyłka: w ciągu 2 dni koszt wysyłki: od 9 zł, darmowa wysyłka od 300 zł, szczegóły >> konsultacja farmaceuty oraz możliwość zamówień tel. 500 125-155 pn-pt 8-19:00producent / dystrybutor:
typ produktu:
suplement diety
postać:
kapsułki
dla kogo:
dorośli, dzieci pow. 13 roku
Opis:
MULTILAC® to nowoczesny synbiotyk zawierający aż 9 wyselekcjonowanych szczepów bakterii oraz składnik odżywyczy - oligofruktozę, który przywraca naturalną florę bakteryjną w okresie biegunek i antybiotykoterapii.
Działanie i zastosowanie:
Dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii MURE® (Multi Resistant Encapsulation), obecne w preparacie MULTILAC® bakterie charakteryzuje zwiększona odporność na niskie pH soku żołądkowego, sole żółci oraz enzymy trawienne. Umożliwia to ich adaptację oraz zachowanie wysokiej aktywności biologicznej bakterii. Zawarty w synbiotyku MULTILAC® składnik odżywczy, stanowi źródło energii potrzebne do rozwoju bakterii, umożliwiając ich szybsze namnażanie się w przewodzie pokarmowym. MULTILAC® nie zawiera mleka, laktozy ani kazeiny.
Co to jest mikroflora jelitowa i jaką pełni funkcję?
Mikroflora jelitowa składa się z ponad 500 gatunków mikroorganizmów. Wśród nich wyróżniamy drobnoustroje beztlenowe i tlenowe. Można podzielić je na dobroczynne oraz patogenne („złe”). Właściwie zrównoważona mikroflora jelitowa odpowiada m.in. za:
Objawy drastycznego zmniejszenia liczby bakterii kwasu mlekowego:
mikroflory przewodu pokarmowego. Jest odporny na działanie kwasu solnego dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii enkapsulacji MURE®, zapewnia większą przeżywalność bakterii zawartych
w MULTILAC® w porównaniu do innych preparatów zawierających żywe szczepy bakterii dostępnych na rynku* Wykazuje wysoką zdolność adhezji do komórek nabłonka jelitowego jako kombinacja 9 szczepów bakterii wykazuje wyższą skuteczność zasiedlania nabłonka jelitowego niż pojedyncze szczepy bakterii ** Charakteryzuje się zdolnością do szybkiego wzrostu i namnażania się dzięki zawartości większej ilości szczepów bakterii i substancji odżywczej stymulującej ich wzrost ***
* Badanie porównawcze „in vitro” stabilności i dezintegracji kapsułek wykonanych w technologii MURE® (Multi Resistant Encapsulation) z innymi kapsułkami zawierającymi probiotyki, w warunkach symulujących środowisko żołądka. Dr hab. med. Jacek Piątek, Katedra Fizjologii Człowieka Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. ** Oznaczenie zdolności adhezyjnej bakterii zawartych w złożonym preparacie probiotyku do kultury nabłonka jelitowego Caco-2. Prof. dr hab. med. Jacek Piątek, Katedra Fizjologii Człowieka Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. *** Badanie porównawcze „in vitro” kinetyki wzrostu kolonii bakteryjnych zawartych w preparacie MULTILAC®
z wybranymi probiotykami dostępnymi na rynku. Prof. dr hab. med. Jacek Piątek, Dr med. Magdalena Gibas-Dorna, Katedra Fizjologii Człowieka Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.
Jakie bakterie można uznać za dobroczynne?
Do najbardziej popularnych szczepów należą bakterie produkujące kwas mlekowy z rodzaju:
Skuteczność żywych bakterii zależy od następujących czynników:
Co to są substancje odżywcze wchodzące w skład synbiotyku?
Są to nie podlegające trawieniu składniki pożywienia, które selektywnie pobudzają wzrost lub aktywność wybranych szczepów bakterii jelitowych,
a poprzez korzystną zmianę jej składu wpływają na poprawę stanu zdrowia gospodarza.
Co to są żywe kultury bakterii zawarte w synbiotyku?
Żywe kultury bakterii to wyselekcjonowane szczepy dobrych bakterii, które po spożyciu sprzyjają utrzymaniu prawidłowego działania przewodu pokarmowego.
Technologia enkapsulacji.
Innowacyjna technologia enkapsulacji zastosowana w MULTILAC® polega na pokryciu kapsułki specjalną powłoczką ochronną, dzięki której bakterie obecne w preparacie charakteryzuje zwiększona odporność na niskie pH soku żołądkowego, sole żółci i enzymy trawienne. Enkapsulacja zwiększa przeżywalność bakterii w przewodzie pokarmowym. Umożliwia to ich lepszą adaptację (kolonizację – namnażanie) w jelitach, co gwarantuje wysoką aktywności biologiczną i skuteczność żywych szczepów bakterii zawartych w MULTILAC®.
Dzięki technologii MURE® skuteczność preparatu MULTILAC® jest większa niż innych, dostępnych na rynku preparatów zawierających żywe szczepy bakterii.
Czy warto stosować synbiotyki ze specjalną technologią ochrony?
Żywe bakterie są bardzo wrażliwe na działanie niekorzystnych warunków zewnętrznych (np. wilgoć, wysoka temperatura). Są również nieodporne na niekorzystne warunki jakie panują w przewodzie pokarmowym. Pod wpływem działania enzymów trawiennych, soli żółci, czy niskiego pH soku żołądkowego bakterie tracą swoją aktywność, a skuteczność ich działania jest niska. Zastosowana w preparacie MULTILAC® technologia MURE® zabezpiecza żywe szczepy bakterii przed destrukcyjnym działaniem kwasu żołądkowego, przyczyniając się tym samym do lepszej kolonizacji dobroczynnych szczepów oraz zwiększonej skuteczności w jelitach.
Innowacyjna technologia MURE® gwarantuje:
Mikroflora jelitowa jest osobniczo zmienna, gdyż wpływają na nią różne czynniki środowiskowe i genetyczne. Każdy ze szczepów bakterii ma unikalne właściwości, dlatego stosowanie preparatu zawierającego aż 9 szczepów bakterii warunkuje skuteczność w różnych dolegliwościach.
Multilac zanjduje zastosowanie:
Substancja czynna w 1 kapsułce.
Liofilizat bakterii należących do 9 różnych szczepów:
4,5 miliarda bakterii (4,50 x 109 CFU*)
Stosowanie:
Porcja produktu zalecana do spożycia w ciągu dnia
Dorośli: stosuje się 1 kapsułkę raz na dobę (najlepiej na noc). Dzieci: podaje się 1 kapsułkę raz na dobę (najlepiej na noc). MULTILAC® może być stosowany u dzieci, które potrafią połknąć kapsułkę. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia. Suplement diety. Nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Zawartość opakowania:
1 opakowanie zawiera 20 kapsułek.
Przechowywanie:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, w temperaturze pokojowej, chroniąc od światła i wilgoci.
MULTILAC® to nowoczesny synbiotyk zawierający aż 9 wyselekcjonowanych szczepów bakterii oraz składnik odżywyczy - oligofruktozę, który przywraca naturalną florę bakteryjną w okresie biegunek i antybiotykoterapii.
Działanie i zastosowanie:
Dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii MURE® (Multi Resistant Encapsulation), obecne w preparacie MULTILAC® bakterie charakteryzuje zwiększona odporność na niskie pH soku żołądkowego, sole żółci oraz enzymy trawienne. Umożliwia to ich adaptację oraz zachowanie wysokiej aktywności biologicznej bakterii. Zawarty w synbiotyku MULTILAC® składnik odżywczy, stanowi źródło energii potrzebne do rozwoju bakterii, umożliwiając ich szybsze namnażanie się w przewodzie pokarmowym. MULTILAC® nie zawiera mleka, laktozy ani kazeiny.
Co to jest mikroflora jelitowa i jaką pełni funkcję?
Mikroflora jelitowa składa się z ponad 500 gatunków mikroorganizmów. Wśród nich wyróżniamy drobnoustroje beztlenowe i tlenowe. Można podzielić je na dobroczynne oraz patogenne („złe”). Właściwie zrównoważona mikroflora jelitowa odpowiada m.in. za:
- prawidłowe funkcjonowanie jelit
- zapobieganie zasiedlania przewodu pokarmowego przez bakterie chorobotwórcze
- udział w trawieniu – rozkładanie związków nieprzyswajalnych dla człowieka
Objawy drastycznego zmniejszenia liczby bakterii kwasu mlekowego:
- bóle brzucha
- zaparcia, wzdęcia
- biegunki
- niestrawność
- nadkwaśność
- alergie pokarmowe
- przyjmowanie antybiotyków
- infekcje
- niewłaściwa dieta
- zmiana pożywienia (szczególnie w podróżach)
- stres
- wiek – starzenie się
mikroflory przewodu pokarmowego. Jest odporny na działanie kwasu solnego dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii enkapsulacji MURE®, zapewnia większą przeżywalność bakterii zawartych
w MULTILAC® w porównaniu do innych preparatów zawierających żywe szczepy bakterii dostępnych na rynku* Wykazuje wysoką zdolność adhezji do komórek nabłonka jelitowego jako kombinacja 9 szczepów bakterii wykazuje wyższą skuteczność zasiedlania nabłonka jelitowego niż pojedyncze szczepy bakterii ** Charakteryzuje się zdolnością do szybkiego wzrostu i namnażania się dzięki zawartości większej ilości szczepów bakterii i substancji odżywczej stymulującej ich wzrost ***
* Badanie porównawcze „in vitro” stabilności i dezintegracji kapsułek wykonanych w technologii MURE® (Multi Resistant Encapsulation) z innymi kapsułkami zawierającymi probiotyki, w warunkach symulujących środowisko żołądka. Dr hab. med. Jacek Piątek, Katedra Fizjologii Człowieka Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. ** Oznaczenie zdolności adhezyjnej bakterii zawartych w złożonym preparacie probiotyku do kultury nabłonka jelitowego Caco-2. Prof. dr hab. med. Jacek Piątek, Katedra Fizjologii Człowieka Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. *** Badanie porównawcze „in vitro” kinetyki wzrostu kolonii bakteryjnych zawartych w preparacie MULTILAC®
z wybranymi probiotykami dostępnymi na rynku. Prof. dr hab. med. Jacek Piątek, Dr med. Magdalena Gibas-Dorna, Katedra Fizjologii Człowieka Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.
Jakie bakterie można uznać za dobroczynne?
Do najbardziej popularnych szczepów należą bakterie produkujące kwas mlekowy z rodzaju:
- Lactobacillus
- Bifidobacterium
- Streptococcus
- Niepatogenne drożdże z rodzaju Saccharomyces boulardii
Skuteczność żywych bakterii zależy od następujących czynników:
- ilość CFU* w 1 kapsułce,
- zastosowanej technologii ich ochrony przed niszczącym działaniem kwasu solnego w żołądku
Co to są substancje odżywcze wchodzące w skład synbiotyku?
Są to nie podlegające trawieniu składniki pożywienia, które selektywnie pobudzają wzrost lub aktywność wybranych szczepów bakterii jelitowych,
a poprzez korzystną zmianę jej składu wpływają na poprawę stanu zdrowia gospodarza.
Co to są żywe kultury bakterii zawarte w synbiotyku?
Żywe kultury bakterii to wyselekcjonowane szczepy dobrych bakterii, które po spożyciu sprzyjają utrzymaniu prawidłowego działania przewodu pokarmowego.
Technologia enkapsulacji.
Innowacyjna technologia enkapsulacji zastosowana w MULTILAC® polega na pokryciu kapsułki specjalną powłoczką ochronną, dzięki której bakterie obecne w preparacie charakteryzuje zwiększona odporność na niskie pH soku żołądkowego, sole żółci i enzymy trawienne. Enkapsulacja zwiększa przeżywalność bakterii w przewodzie pokarmowym. Umożliwia to ich lepszą adaptację (kolonizację – namnażanie) w jelitach, co gwarantuje wysoką aktywności biologiczną i skuteczność żywych szczepów bakterii zawartych w MULTILAC®.
Dzięki technologii MURE® skuteczność preparatu MULTILAC® jest większa niż innych, dostępnych na rynku preparatów zawierających żywe szczepy bakterii.
Czy warto stosować synbiotyki ze specjalną technologią ochrony?
Żywe bakterie są bardzo wrażliwe na działanie niekorzystnych warunków zewnętrznych (np. wilgoć, wysoka temperatura). Są również nieodporne na niekorzystne warunki jakie panują w przewodzie pokarmowym. Pod wpływem działania enzymów trawiennych, soli żółci, czy niskiego pH soku żołądkowego bakterie tracą swoją aktywność, a skuteczność ich działania jest niska. Zastosowana w preparacie MULTILAC® technologia MURE® zabezpiecza żywe szczepy bakterii przed destrukcyjnym działaniem kwasu żołądkowego, przyczyniając się tym samym do lepszej kolonizacji dobroczynnych szczepów oraz zwiększonej skuteczności w jelitach.
Innowacyjna technologia MURE® gwarantuje:
- dotarcie bakterii do jelita bez strat
- trwałość i skuteczność żywych bakterii
Mikroflora jelitowa jest osobniczo zmienna, gdyż wpływają na nią różne czynniki środowiskowe i genetyczne. Każdy ze szczepów bakterii ma unikalne właściwości, dlatego stosowanie preparatu zawierającego aż 9 szczepów bakterii warunkuje skuteczność w różnych dolegliwościach.
Multilac zanjduje zastosowanie:
- wspomagająco w trakcie i po antybiotykoterapii
- w okresie zwiększonej skłonności do infekcji
Substancja czynna w 1 kapsułce.
Liofilizat bakterii należących do 9 różnych szczepów:
4,5 miliarda bakterii (4,50 x 109 CFU*)
- lactobacillus helveticus - 9,00 x 108 CFU
- lactococcus lactis - 9,00 x 108 CFU
- bifidobacterium longum - 6,75 x 108 CFU
- bifidobacterium breve - 4,50 x 108 CFU
- lactobacillus rhamnosus - 4,50 x 108 CFU
- streptococcus thermophilus - 4,50 x 108 CFU
- bifidobacterium bifidum - 2,25 x 108 CFU
- lactobacillus casei - 2,25 x 108 CFU
- lactobacillus plantarum - 2,25 x 108 CFU
- składnik odżywczy - oligofruktoza - 63 mg
Stosowanie:
Porcja produktu zalecana do spożycia w ciągu dnia
Dorośli: stosuje się 1 kapsułkę raz na dobę (najlepiej na noc). Dzieci: podaje się 1 kapsułkę raz na dobę (najlepiej na noc). MULTILAC® może być stosowany u dzieci, które potrafią połknąć kapsułkę. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia. Suplement diety. Nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Zawartość opakowania:
1 opakowanie zawiera 20 kapsułek.
Przechowywanie:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, w temperaturze pokojowej, chroniąc od światła i wilgoci.
średnia ocena:
4.90
oceń
trwa wysyłanie opinii...
POLECANE
PROVAG EMULSJA DO HIGIENY INTYMNEJ DLA KOBIET I DZIECI PO UKOŃCZENIU 1. ROKU ŻYCIA 40 ml
6,99 zł
ESSENTIVUM 50 kapsułek
11,99 zł
MAXIGRA GO 25 mg 4 tabletki
17,99 zł
MAXON FORTE 50 mg 4 tabletki
29,99 zł
HEPA ACTION ADVANCED 30 kapsułek
36,99 zł
GRINTUSS ADULT KASZEL SUCHY I MOKRY 128 g syrop
25,99 zł
PROMAG SKURCZ 30 tabletek
9,99 zł
OSTATNIO PRZEGLĄDANE
WYSYŁKAod 9 zł
SZYBKAWYSYŁKA
7 FORMPŁATNOŚCI
4.000PRODUKTÓW