poprawiamy jakość życia Zgodnie z prawem
Polska sprawdź legalność naszej apteki w rejestrze aptek
wartość koszyka: 0 zł, dostawa od 9 zł, do darmowej brakuje 300 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  cena ilość wartość rabat
dostawa od 9 zł, do darmowej brakuje 300 zł
do zapłaty 0 zł

leki i suplementy na odporność

(314 produktów)

Suplementy podnoszące odporność

Zwiększenie odporności w czasie jesienno-zimowym to najłatwiejszy sposób na uniknięcie przeziębień oraz grypy. Stymulację układu immunologicznego zapewnia właściwa dieta, uodparnianie się, sport i leki oraz suplementy dostępne w aptece bez recepty, wspierające odporność naszych organizmów. Jednak jakie, spośród szerokiego wachlarza dostępnych środków na zwiększenie odporności, wybrać? Leki oraz suplementy na zwiększenie odporności zawierają one zwykle różnorodne witaminy oraz minerały i jeżówkę purpurową, aloes, żeń-szeń oraz olej z wątroby rekina, jakie efektywnie stymulują odporność organizmu. Znając właściwości danych składników tych leków, możemy wybrać te, jakie pozytywnie wpływają na nasz system odpornościowy.
Zwiększenie odporności: jeżówka purpurowa (echinacea)
Jeżówka purpurowa, popularna także jako echinacea, stymuluje system immunologiczny m.in. przez aktywowanie leukocytów do tworzenia substancji przeciwwirusowych (interferonu). Zamknięte w jeżówce substancje aktywne zwiększają naturalną odporność oraz pobudzają układ odpornościowy, minimalizując tym samym wrażliwość na choroby bakteryjne oraz wirusowe. Jeżówka wykorzystywana jest również w zapaleniach jamy ustnej, gardła oraz dziąseł.
Zwiększenie odporności: rutyna
Rutyna (rutozyd) to przeciwutleniacz pochodzenia roślinnego. Rozszerza oddziaływanie witaminy C oraz blokuje mechanizmy zapalne, uszczelniając ściany naczyń krwionośnych, więc jest składnikiem wielu środków zwiększających odporność organizmu. Należy jednakże pamiętać, iż łykanie rutinoscorbinu przez parę dni nie sprawi, iż organizm szybko nabierze ogromnej odporności, natomiast przeziębienie oraz grypa w owym czasie nie będą w stanie nas złamać. Odporność tworzy się miesiącami, stosując właściwą dietę, dbając o aktywność ruchową oraz odpoczynek. Mitem jest zatem przekonanie, iż odporność można podnieść z dnia na dzień.
Zwiększenie odporności: aloes
Aloes możemy używać w formie wyciągu, ekstraktów z miąższu, syropu lub pastylek. Aloes zawiera roślinne biostymulatory, jakie podnoszą produkcję przeciwciał oraz ilość limfocytów we krwi. Acemannan oraz glikozydy zamknięte w wyciągu aloesowym pobudzają mikrofagi do walki z drobnoustrojami. Ważne! Łączenie środków aloesowych z witaminą C powoduje szybki wzrost tych witamin w organizmie. Ilość pochłoniętej witaminy C w przeciągu 8 godzin urośnie chociażby o 208%, natomiast witaminy E po 6 godzinach będzie większa chociażby o 268%.
Zwiększenie odporności: probiotyki
Probiotyki to żywe bakterie, jakie namnażając się w jelitach zachowują naturalną mikroflorę. Spożyte we właściwej ilości działają profilaktycznie na organizm. Przeważnie wykorzystuje się w zestawieniu z osłabiającą organizm kuracją antybiotykową, lub prewencyjnie. Przez dochodzenie do śluzówki jelita probiotyk łagodzi działanie elementów chorobotwórczych, pobudzając system odpornościowy człowieka. Najpowszechniejszym źródłem probiotyków są teraz suplementy diety. Nie wolno jednakże zapomnieć, iż prawdziwym źródłem probiotycznych bakterii są poszczególne jogurty, kapusta kiszona lub kwas chlebowy. Odpowiedni opis szczepu konkretnej bakterii winien zawierać 3 człony: typ, gatunek, szczep, np. Lactobacillus (typ) rhamnosus(gatunek) GG (szczep).
Zwiększenie odporności: grejpfrut
Dostępne suplementy z ekstraktem z pestek grejpfruta polecane są jako środki pobudzające odporność, i chociażby jako "leki" na przeziębienie oraz grypę. Grejpfrut zawiera bioflawonoidy (hormony roślinne), o działaniu przeciwutleniającym wybierającym wolne rodniki oraz wspierającym oddziaływanie witaminy C, ciężko jednakże odnaleźć badania udowadniające oddziaływanie wzmacniające.
Zwiększenie odporności: olej z wątroby rekina
Olej z wątroby rekina przyspiesza syntezę przeciwciał oraz leukocytów, i również pozostałych komórek systemu immunologicznego. Dodatkowo uszkadza błonę komórek bakteryjnych. W wątrobie rekina produkowane są trzy substancje: alkoksyglicerol, skwalen oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. To właśnie alkoksyglicerole przeciwdziałają chorobom bakteryjnym oraz wirusowym. Skwaleny tymczasem dbają o odpowiednie oddziaływanie oraz regenerację komórek immunologicznych.
WYSYŁKAod 9 zł
SZYBKAWYSYŁKA
7 FORMPŁATNOŚCI
4.000PRODUKTÓW