poprawiamy jakość życia Zgodnie z prawem
Polska sprawdź legalność naszej apteki w rejestrze aptek
wartość koszyka: 0 zł, dostawa od 9 zł, do darmowej brakuje 300 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  cena ilość wartość rabat
dostawa od 9 zł, do darmowej brakuje 300 zł
do zapłaty 0 zł

suplementy magnezowo-potasowe

(85 produktów)

Suplementy magnezowo-potasowe w aptece

Zdenerwowanie, nerwowość, kołatanie serca, poczucie drętwienia oraz mrowienia w palcach, nieprzyjemne skurcze łydek, zwiększające się nocą? To jedynie wybrane z objawów, które wysyła nasz organizm, informując o braku magnezu i potasu. Czym się kierować przy zakupie suplementów magnezowo-potasowych? Jakie elementy mają wpływ na jakość dostępnych preparatów?
Magnez z potasem to zestawienie substancji aktywnych, jakie przede wszystkim pobudzają działanie pracy serca. Takie zestawienie oddziałuje na lepsze przewodnictwo bodźców nerwowych, i również obniża intensywność tworzenia bolesnych skurczów. Dzięki niemu możemy usprawnić własną koncentrację, i również zagwarantować właściwy poziom elektrolitów.
Deficyty potasu oraz magnezu – przyczyny oraz symptomy
Deficyt magnezu może być spowodowany niewłaściwym przyswajaniem z przewodu pokarmowego w następstwie niewłaściwej diety. Przyswajanie magnezu jest zmniejszane przez fosforany, ogromne ilości wapnia, nadmiar lipidów. Może także wystąpić u osób uzależnionych od alkoholu, być następstwem chorób nerek czy licznych biegunek. Przyczyną deficytu pierwiastka może być również jego podniesione usuwanie z moczem, będące wynikiem przyjmowania środków moczopędnych, nadużywania alkoholu oraz zbytniego spożycia płynów. Deficyt magnezu towarzyszy takim dolegliwościom, jak: długotrwałe zapalenie nerek, nadczynność tarczycy oraz przytarczycy, zespół pierwotnego oraz wtórnego hiperaldosteronizmu i przedawkowanie witaminy D.
Potas oraz magnez na diecie
Oba makroelementy można odnaleźć niewątpliwie w artykułach spożywczych, jakie spożywamy na co dzień. Co należy jeść, żeby zwiększyć ilość potasu oraz magnezu w organizmie? Magnez znajdzie w kakao, nasionach słonecznika, migdałach, kaszy gryczanej, białej fasolce, gorzkiej czekoladzie, orzechach pistacjowych oraz laskowych, płatkach owsianych oraz brązowym ryżu. Tymczasem w potas bogate są m.in. kakao, suszone morele, pestki dyni, biała fasolka, orzechy arachidowe oraz włoskie, czekolada mleczna oraz gorzka, nać pietruszki, kasza gryczana i brokuły.
Suplementacja magnezu oraz potasu
Jeżeli widzimy, iż nie możemy opanować drżenia powiek oraz w nocy cały czas budzą nas skurcze łydek, obowiązkowo musimy zacząć stosować suplement diety zawierający zarówno magnez, jak również potas. Warto dobrać środki magnezowo-potasowe z dodatkiem witaminy B6 i witaminy E. Zwykle występują w postaci suplementu, możemy dobrać taką, jaka będzie dla nas najwygodniejsza: tabletki powlekane lub rozpuszczalne w wodzie tabletki musujące czy saszetki z proszkiem. Witamina B6 jest niezwykle istotna dla działania układu nerwowego, dzięki czemu poczucie przemęczenia oraz wykończenia jest mniejsze. Tymczasem witamina E, określana witaminą młodości, posiada właściwości przeciwutleniające. Stymuluje zniszczone komórki ciała oraz chroni je przed kolejnymi zniszczeniami. Pamiętajmy, iż żeby suplement diety był efektywny, potrzebne jest systematyczne stosowanie go. Jedynie w tenże sposób można uzupełnić ogromne deficyty potasu oraz magnezu.
Źródła w diecie
Makroelementy są odpowiedzialne za właściwe działanie poniektórych mechanizmów, wchodzą w skład komórek jako materiał budulcowy, są obecne w poniektórych enzymach i hormonach, lecz równocześnie nie dostarczają żadnej energii. W organizmie człowieka są one nieustannie usuwane przez kał, mocz lub pot, więc niezwykle istotne jest ich systematyczne dostarczanie wraz z posiłkiem. Potas występuje we wszystkich produktach, prócz cukrów oraz tłuszczów. Suszone owoce mają go najwięcej: figi, morele, rodzynki, jabłka. Dużo tego pierwiastka zawierają także banany, awokado, pomidory, ziemniaki, owoce cytrusowe, zielone warzywa liściaste. Magnez jest składnikiem występującym często w żywności, lecz jego zawartość jest niezwykle zróżnicowana w danych produktach spożywczych. Ogromną zawartością magnezu wyróżniają się: produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, orzechy, kakao, gorzka czekolada i sery podpuszczkowe, ryby, kartofle, nasiona słonecznika oraz migdały. Doskonałym źródłem magnezu mogą być również wody mineralne, szczególnie wysoko zmineralizowane oraz „twarda” woda pitna.
WYSYŁKAod 9 zł
SZYBKAWYSYŁKA
7 FORMPŁATNOŚCI
4.000PRODUKTÓW