poprawiamy jakość życia Zgodnie z prawem
Polska sprawdź legalność naszej apteki w rejestrze aptek
wartość koszyka: 0 zł, dostawa od 9 zł, do darmowej brakuje 300 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  cena ilość wartość rabat
dostawa od 9 zł, do darmowej brakuje 300 zł
do zapłaty 0 zł

witaminy a d e k

(104 produkty)

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K. Dlaczego nietrudno je przedawkować?

Większości witamin nasz organizm nie może przechowywać, natomiast ich nadmiar usuwamy z moczem czy z potem. Lecz witaminy A, D, E i K, więc te rozpuszczalne w tłuszczach, są przechowywane w tkance tłuszczowej oraz w wątrobie. Jest to zaleta – nie grozi nam deficyt, lecz z innej strony ich nadmiar może być niebezpieczny.

Witamina A

Witamina A występuje w dwóch formach: jako retinol w produktach pochodzenia zwierzęcego (mleko, masło, jaja, wątróbka oraz ryby morskie) – właśnie jego przedawkowanie jest niebezpieczne – i w postaci prowitaminy A, więc beta-karotenu w produktach pochodzenia roślinnego (żółte, czerwone oraz pomarańczowe warzywa oraz owoce i warzywa zielonolistne). Nadmiar owej witaminy sprawia utratę apetytu, zmiany skórne, zmęczenie mięśni, i u dzieci spowolnienie wzrostu. Związki z grupy witaminy A. to m.in. retinol oraz retinal i ich pochodne – kwas retinowy oraz jego sole, i również karotenoidy. Te ostatnie, żeby móc się wykazać aktywnością biologiczną (więc po prostu funkcjonować w organizmie w odpowiedni sposób), potrzebują przemiany chemicznej nazywanej konwersją – dlatego nazywane są prowitaminami. W przyrodzie spośród 500 odseparowanych karotenoidów jedynie 50 ma aktywność biologiczną witaminy A, szczególnie skuteczny jest β– β karoten (beta karoten). Witamina A pobudza produkcję śluzu, jaki nawadnia błony śluzowe. Dodatkowo jest potrzebna do wykształcenia rodopsyny (purpury wzrokowej), zatem zwłaszcza istotna dla ludzi, jakich praca wiąże się z ogromnym wysiłkiem oka (np. przy ekranach komputerów). Niezwykle ważną funkcję wykonywa u dzieci – gwarantuje odpowiedni cykl tworzenia się oraz zanikania komórek kośćca, więc zabarwienie pierwszego mleka mamy zazwyczaj przejawia duże stężenie karotenów (jednakże później mleko kobiece staje się relatywnie ubogim źródłem witaminy A ze względu na małą aktywność biologiczną związków z owej grupy).

Witamina D

Witamina D jest dostarczana z jedzeniem (obfitują w nią ryby morskie oraz tran), lecz powstaje także w organizmie dzięki oddziaływaniu na skórę promieni ultrafioletowych. Aby wytworzyła się wystarczająca ilość owej witaminy, starczy 20-minutowa ekspozycja na słońce fragmentu ciała. W nadmiarze to szczególnie toksyczna z witamin, przedawkowanie grozi nudnościami, mdłościami, zwapnieniem tętnic, uszkodzeniem nerek. Wyjątkowość witaminy D polega na jej syntezowaniu w skórze z obecnej tam prowitaminy pod naciskiem promieni ultrafioletowych. Organizm dorosłego człowieka pokrywa w tenże sposób prawie całkowicie codzienne zapotrzebowanie na związki z owej grupy, wynoszące 5–10 mcg (mikrogramów).

Witamina E

Witamina E jest zawarta w artykułach roślinnych (oleje, migdały, orzechy, kiełki pszenicy, zielonolistne warzywa). Jej doskonałym źródłem są także masło, jaja, szprotki. Ciężko o przedawkowanie witaminy E w pożywieniu, jest to możliwe przy suplementacji. Związki z owej grupy (tokoferole oraz tokotrienole, z jakich najskuteczniejszy biologicznie jest α– tokoferol – alfa tokoferol) spełniają niezwykle istotną funkcję w ochronie organizmu oraz zapewnieniu zdrowia. Witamina E to naturalny przeciwutleniacz, biorący udział w detoksykacji wolnych rodników powstających podczas przemian metabolicznych (szczególnie reakcji oksydowania).

Witamina K

Witamina K występuje w zielonych warzywach liściastych, skórce owoców. Jest także wytwarzana przez bakterie jelitowe. Nadmiar owej witaminy (zdarza się rzadziej aniżeli deficyt) może doprowadzać do anemii. Witamina K jest produkowana w jelitach podczas syntezy bakteryjnej. Prawie połowę naszego codziennego zapotrzebowania na nią na ogół zaspokaja pożywienie (jeżeli, niewątpliwie, jemy odpowiednią ilość bogatych w nią produktów), reszta pochodzi z zasobów organizmu. U dorosłych to zapotrzebowanie sięga od 65 do 85 mcg, jest więc relatywnie małe. Warto jednakże zdawać sobie sprawę, jak ważną funkcję dla człowieka pełni ta biosubstancja. Jej niedobór może stać się przyczyną skazy krwotocznej, celiakii, biegunki tropikalnej (sprue), zapalenia jelita. Jeden z pierwszych symptomów deficytu to nadmierna tendencja do tworzenia się siniaków. Witamina K jest bowiem potrzebna dla zachowania stabilnego poziomu stężenia protrombiny biorącej udział w przebiegu krzepnięcia krwi.
WYSYŁKAod 9 zł
SZYBKAWYSYŁKA
7 FORMPŁATNOŚCI
4.000PRODUKTÓW