witaminy z grupy b
(24 produkty)
MOLEKIN B12 60 tabletek
wpływa korzystnie na układ nerwowy, odporność, prawidłowy metabolizm energetyczny i produkcję czerwonych krwinek
czekamy na dostawę
MEGA WITAMINA B COMPLEX 50 tabletek
uzupełnia codzienną dietę w witaminy z grupy B
czekamy na dostawę
B-COMPLEX 50 tabletek
uzupełnienie diety w witaminy z grupy B wspierającej pracę serca, zmniejszającej uczucie zmęczenia oraz zachowanie zdrowej skóry i włosów
INOZYTOL 45 kapsułek
pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia
LITORSAL 24 tabletki musujące i MAGNEZ + WIT. B6 24 tabletki musujące
reguluje dystrybucję wody w organizmie oraz dostarcza glukozę
czekamy na dostawę
Witaminy z grupy B w aptece internetowej
Witaminy z grupy B należą do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Gdyż nie są wytwarzane oraz przechowywane w organizmie, należy pamiętać o ich stałym, systematycznym dostarczaniu. Witaminy z grupy B spełniają szereg funkcji, mających kluczowe znaczenie na właściwe działanie organizmu. Odpowiadają za odpowiedni wzrost dzieci, stabilność umysłową, zabezpieczają przed nowotworami. Witaminy z grupy B występują prawie w każdym jedzeniu pochodzenia roślinnego czy zwierzęcego. Przyczyną deficytu może być np. upośledzone przyswajanie w przewodzie pokarmowym czy alkoholizm. Występowanie oraz rola witamin z grupy B - Grupę witamin B tworzy szereg związków chemicznych symbolizowanych kolejnymi cyframi. Pierwszą z nich jest witamina B1.Witamina B1
Witamina B1 określana jest także tiaminą. Podstawowym centrum witaminy B1, z racji na wielkość spożycia, są produkty zbożowe (kasza gryczana, płatki owsiane, ryż), mięso oraz wędliny, nasiona roślin strączkowych (groch, fasola). Występuje również w kartoflach, orzechach brazylijskich, nasionach dyni, słoneczniku oraz sezamie. Tiamina jest koenzymem wielu enzymów, bierze udział w przemianie węglowodanów, uczestniczy w mechanizmach energetycznych i neurofizjologicznych. Deficyt witaminy B1 powoduje symptomy połączone z neurastenią. W wypadku wielkiego deficytu tiaminy dochodzi do zaburzeń sercowo-naczyniowych, porażenia nerwów obwodowych czy zaniku mięśni.
Witamina B2
Witamina B2, więc ryboflawina. Jej pochodzeniem są przetwory nabiałowe (mleko, jogurty naturalne, białe sery, kefiry), jajka, drób, produkty zbożowe z pełnego ziarna. W organizmie pełni istotną funkcję. Ryboflawina uczestniczy w przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek. Jej znaczący wpływ na tempo przemian metabolicznych argumentuje zalecenie systematycznego jedzenia produktów bogatych w ową witaminę. Pomaga przetwarzać energię chemiczną zaczerpniętą z jedzenia na energię przydatną w organizmie. Osoby, jakie mają kłopoty z utrzymaniem wagi, natomiast ich przemiana materii jest słaba, powinny zadbać o systematyczne dostarczanie witamin. Ponadto, witamina B2 oddziałuje korzystnie na pracę innej witaminy z grupy B – B6 oraz współdziała z witaminą A w tworzeniu błon śluzowych. Pod wpływem promieniowania, ryboflawina podlega uszkodzeniu. Największe zapotrzebowanie: panie w ciąży, w okresie laktacji, i również osoby narażone na duży wysiłek fizyczny i ciągły stres.
Witamina B3
Witamina B3 szerzej znana jako niacyna, lub witamina PP. Doskonałym centrum witaminy PP są mięso oraz wędliny, ryby, mleko, rośliny strączkowe, kartofle. Witamina B3 zabezpiecza nas przed osłabieniem, bólami głowy, depresją oraz schorzeniami skórnymi. Niacyna jest potrzebna do syntezy hormonów płciowych, kortyzolu, insuliny oraz tyroksyny. Determinuje odpowiednią pracę umysłu oraz obwodowego układu nerwowego. Deficyt witaminy B3 powoduje zmiany skórne, zmiany w obszarze jamy ustnej oraz języka, i również nudności oraz laksacje.
Witamina B5
Witamina B5 to kwas pantotenowy. Aby uchronić się przed drętwieniem palców stóp, spożywajmy artykuły pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego. Aby uchronić się przed drętwieniem stóp, poczuciem stałego przemęczenia i przed zaburzeniami snu, sięgajmy po wzbogacone produkty zarówno pochodzenia roślinnego, jak również zwierzęcego. Zwłaszcza bogate w kwas pantotenowy są warzywa liściaste, rośliny strączkowe, grzyby, mięso oraz jaja.
Witamina B6
Witamina B6, więc pirydoksyna. Witaminę B6 dostarczymy jedząc ryby, mięso, rośliny strączkowe, pełne ziarna zbóż i warzywa liściaste. Deficyt witaminy B6 powoduje zmiany nastroju, i chociażby stany depresyjne, anemia, zmiany patologiczne skóry. Podawanie witaminy B6 kobietom stosującym antykoncepcję hormonalną zmniejsza jej efekty uboczne. Nadmiar witaminy B6, więc stosowanie dawek w gramowych ilościach przez dłuższy czas, doprowadza do zaburzeń neurologicznych, jakie wywołują słabość oraz drętwienie rąk oraz nóg.
Witamina B7
Witamina B7, nazywana również biotyną. Największe jej ilości można odnaleźć w podrobach i mleku, grzybach oraz warzywach. Deficyt wywołuje stany zapalne skóry, utratę łaknienia, nudności oraz bóle mięśni.
WYSYŁKAod 9 zł
SZYBKAWYSYŁKA
7 FORMPŁATNOŚCI
4.000PRODUKTÓW